مشاريع

 

 

 

3.11.2014

 

 

 

לכבוד,

גב' ציפי לבני 

שרת המשפטים

בפקס מס': 02-6285438

 

שלום רב, 

הנדון: מינוי שופטות ערביות בבתי משפט לענייני משפחה. 

 

הרינו לפנות אליכם בשם ועד הפעולה לשוויון בענייני אישות, בעניין מינוי שופטות ערביות בבתי משפט לענייני משפחה, והכל כדלקמן:

  1. ועד הפעולה הוא קואליציה של ארגונים ויחידים, העוסקים בקידום זכויות אדם בכלל וזכויות נשים בפרט. הוקם בשנת 1995 ועוסק בקידום השוויון בענייני אישות בחברה הפלסטינית בישראל. הארגונים החברים בוועד הפעולה הם: האגודה לזכויות האזרח בישראל, עמותת נשים נגד אלימות, "כיאן" ארגון פמיניסטי, מרכז אלטופולה –נצרת, עמותת "אסיוואר" לתמיכה בקורבנות אלימות מינית,  "מען" –הפורום לארגוני נשים ערביות בנגב, אלזהראא- עמותה לקידום מעמד האישה ופורום "אלג'נסאניה" בחברה הערבית.

 

  1. מאז תיקון חוק בית המשפט לענייני משפחה (תיקון מס' 5), התשס"ב-2001, שהעניק לבתי משפט אלה סמכות שיפוט מקבילה בענייני המעמד האישי של האוכלוסייה הערבית, מונתה שופטת ערביה אחת בלבד בבתי המשפט לענייני משפחה. מינוי זה מהווה צעד ראשון לתיקון העיוות ההיסטורי, שנוצר עקב שלילת זכותן של נשים  לכהן כדיינות בבתי הדין הדתיים. אך צעד זה אינו נותן מענה הולם להדרה של נשים ערביות לא רק בבתי הדין דתיים אלא גם בבתי המשפט לענייני משפחה, מכיוון שייצוגן שם שולי ביותר.

 

  1. וועד הפעולה ער וחשוף בפעולתו היום יומית לצורך אמיתי בנקיטת צעדים אקטיביים שיביאו לתיקון המצב המחייבים מינוין של שופטות ערביות בבתי משפט לענייני משפחה. בפסיקה נקבע כי:"ייצוג הולם הוא בעיקר מושג אקטיבי: עשויי לחייב אדם לפעול כדי להגיע לייצוג הולם ובכלל זה להתחשב בשיקול כמו דת, לאום, גזע או מין, כשיקול ענייני"[1]. מעבר לכך הנחיות היועץ המשפטי לממשלה בעניין ייצוג הולם לנשים בהתאם לסעיף 6ג לחוק שיווי זכויות האשה, התשי"א-1951 קובעת כי:"על הליך המינוי להביא בחשבון את עקרון הייצוג ההולם, ובכלל זה חיפוש אקטיבי של מועמדות מתאימות לתפקיד. על המינוי להיעשות בהליך מסודר ומובנה. הדרך הראויה לכך היא על –ידי ועדת איתור, תוך הקפדה על פרסום לציבור ומתן אפשרות להציע מועמדים ומועמדות"[2]. (הדגשה במקור). אומנם אין חובה מפורשת בדין לייצוג הולם לנשים ערביות, יחד עם זאת הפרשנות התכליתית של שרשרת חוקי הייצוג ההולם הן לנשים והן לאוכלוסייה הערבית מעמידה את זכותן ליהנות מייצוג הולם הן כנשים והן כערביות ולא חלילה לקפחן פעמים בשל כך.     

 

  1. על כן, אנו פונים אליכם כהמשך לפניותנו הקודמות למשרד המשפטים מאז שנת 2008, על מנת לפעול למען קידום נשים ערביות כשופטות, וברצוננו לקבל מידע אודות הצעדים אשר ננקטו על מנת להגביר את מספר השופטות ערביות בבתי משפט לענייני משפחה.

 

  1.  בנוסף, ברצוננו לתאם פגישה לדון בשיתוף פעולה בינינו בכדי לקדם את הנושא.

 

  1. לאור האמור לעיל, אנו בוועד הפעולה מקווים, כי משרד המשפטים והוועדה לבחירת שופטים ישימו את סוגיית מינוין של נשים ערביות בבתי המשפט לענייני משפחה בראש סדר עדיפויותיה, וינקטו בצעדים אקטיביים ומיידיים כדי להביא לשינוי תמונת מצב עגומה זו ובהקמת וועדות איתור ופרסום בעיתונות המקומית לאוכלוסייה הערבית .

 

אודה להתייחסותכם בהקדם האפשרי.

בכבוד רב,

                                        מאריא זהראן                                                       היבא יזבק - רכזת

 

 

 

העתקים:

עו"ד ברק לייזר, לשכת היועץ המשפטי , בפקס מס': פקס: 02-6556887.



[1] בג"צ 6924/98 האגודה לזכויות האזרח בישראל נ' ממשלת ישראל, פ"ד נה (5) 15, 17 (2001).

[2] הנחיית היועץ המשפטי לממשלה, מס' 1.1503 , מרץ 2003  

 
 
 
 
 
 
 
إتصل بنا
هاتف : +972(4)6462138
قاكس : +972(4)6553781
[email protected]